06 May 2009

..:: CiNta iTu aNuGeraH ::..

Andaikata dunia hendak meraih CINTA, ia tak akan mampu dan andaikata ia akan menolaknya, ia juga tak akan kuasa, kerana CINTA itu suatu anugerah, bukan suatu hasil usaha. CINTA berasal dari Tuhan ". (Al Hujwiri -Kasyf Al-Mahjub )

Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu.

CINTA itu seperti sinar matahari, memberi CINTA mengharap kembali.CINTA itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. CINTA itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..

CINTA adalah sebuah janji,CINTA adalah sebuah cenderahati, sekali diberi tidak akan di lupakan , jangan biarkan ia hilang.

Jika ia sebuah
CINTA, ia tidak hadir dengan permintaan.. . namun ia hadir kerana ketentuannya. ...jika ia sebuah CINTA, ia tidak hadir dengan kemewahan dan kebendaan... namun ia hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan

CINTA tak pernah menjanjikan apa-apa. Ia berlaku dengan indah sekali dan mungkin berakhir dengan perit sekali.

CINTA tidak semestinya membawa kebahagian dan keindahan. CINTA juga adalah pemusnah dan boleh membawa pada kekecewaan yang panjang. Oleh itu berhati-hatilah dalam menyambut atau menerima huluran cinta dari seseorang itu.

CINTA tidak semestinya diucap dengan kata-kata manis sekiranya kita tidak tahu menghargai atau memahaminya. Apalah erti CINTA jika kesetiaan yang wujud bukanlah dari hati yang ikhlas dan suci.

CINTA itu satu siksaan jika tiada kepastian. Jiwa pasti gelisah dalam meniti sebuat kepastian... gelisah memikirkan sama ada cinta yang dihulur berbalas atau hanya bertepuk sebelah tangan. Apa jua keputusan yang bakal diterima, tabahlah selalu kerana tidak semua impian dan kehendak kita menjadi milik kita.

CINTA tak semestinya diakhiri dengan perkahwinan. Perkahwinan tanpaCINTA tak semestinya gagal. Keyakinan, kejujuran dan keredhaan Allah adalah segala -galanya.

Untuk ber
CINTA kita mesti berani. Jangan takut pada kegagalan tapi takutlah pada kemungkaran. Bersedialah menghadapi kegagalan sebelum kegagalan menghancurkan hidup kita.

Ingat disetiap waktu ada org yang lebih menyayangi diri kita. Kita tak akan kehilangannya sekira kita terus menyayanginya dengan sepenuh hati

CINTA perempuan itu diibaratkan seperti layang-layang, bila dikejar ia lari, bila ditunggu ia menanti. Manakala CINTA lelaki pula adalah seperti cermin, walaupun ia tidak berbohong, namun sukar untuk dipercayai. Sedangkan CINTA itu sendiri adalah seperti sang rembulan yang menerangi kegelapan malam yang gelita tetapi sampai hati membiarkan pungguk merinduinya.

Andai kita menyinta, jangan dipuja
CINTA itu seperti bunga kerana bunga akan layu bila akhir musimnya. Biarlah cinta itu seperti sungai yang mengalir kerana ianya akan mengalir buat selamanya.

CINTA ibarat dua hati yang dihubungkan oleh sebatang spring teguh dan ajaib, apabila dua hati itu dijarakkan, spring itu akan mengalami ketegangan. Semakin jauh spring itu diregangkan, semakin kuat dua hati itu ingin bertemu..

CINTA yang dimulai dengan senyuman,tumbuh dengan dakapan dan seringkali berakhir dengan air mata.

CINTA itu adalah sesuatu yang SEDAP jika dilihat, tapi BASI jika dibiarkan. CINTA itu BUKAN seuatu hal yang indah, jika berakhir dengan perpisahan. CINTA itu PENYAKIT, iaitu membuat jantung GEMENTAR.

Hal paling kejam yang seseorang lakukan kepada orang lain adalah membiarkannya jatuh
CINTA, sementara kamu tidak berniat untuk menangkapnya.

Jangan pernah membicarakan perasaan yang tidak pernah ada. Jangan pernah menyentuh hidup seseorang kalau hal itu akan menghancurkan hatinya. Jangan pernah menatap matanya kalau semua yang kamu lakukan hanya berbohong.

Ada
CINTA yang agung antara hamba dan Tuhannya. CINTA kudus antara bonda dan anaknya. Ada CINTA rafik yang setia.. Ada CINTA berahi antara kekasih teruna dara. Ada CINTApersaudaraan yang tiada bandingnya. Ada CINTA sesama makhluk yang begitu mulia dan CINTA dikatakan hampir tidak memilih usia. Ia juga tidak mengira rona bangsa. Tidak ada miskin kaya dalam catatan kamus cinta. Justeru, cinta dikatakan sesuatu yang cukup luar biasa dalam cakerawala hidup setia jiwa.

No comments: